Köpa din första fastighet

Fastighetsmarknaden är stabil och på uppgång. Vill du ta steget att bli fastighetsägare kan vi ge några tips.

Undersök marknaden

Bästa är att köpa en lokal fastighet som du är nära och kan ta hand om. Du har också bättre koll på värdet i de olika områdena och kan därmed se om ett pris är rättvist eller inte.

Undersök fastigheten

Var inte snål när du hittat en möjlig fastighet. Betala för en genomförlig besiktning av lägenheterna och alla skrymslen och vrår. Försök att räkna på vad uppdateringar av material och allmänt underhåll kommer att kosta så du inte går back på affären. Du kan så klart höja hyran om du renoverar badrummen i lägenheterna men för att få tillbaka kostnaden och gå plus behöver du se detta som en långsiktig investering eller åtminstone att du kan få lägre ränta av banken tack vare att du höjt värdet på fastigheten.

Undersök de boende

Få fram information om de boende. Har det varit stor ruljans på lägenheterna? Kan du urskilja varför? Har det varit många störningar från lägenheterna eller klagomål? Har polisen kallats till platsen under de senaste åren? Det är inte roligt att ta emot en fastighet som har problem med sina hyresgäster eller som ligger i ett dåligt område.