Planer på att starta ett aktiebolag?

Funderar du på att starta ett aktiebolag finns ett par saker att tänka på. Känner du att du inte har koll på allt det praktiska kan du ta hjälp av experter. Annars finns mycket bra att läsa på nätet.

Hur startar jag aktiebolag?

Först och främst registrerar du aktiebolaget hos Bolagsverket och ansöker om F-skatt hos Skatteverket. Du behöver ha ett aktiekapital på 25 000 kronor som kan bestå av kontanter eller egendom som du behöver till verksamheten.

Utse styrelse, VD och revisor

Ett Aktiebolag måste ha en styrelse och en av styrelseledamöterna behöver vara ordförande. Du kan ha god hjälp av att välja erfarna personer till din styrelse. Är ditt bolag privat måste du inte ha en VD, men publikt bolag måst ha det. Du måste enligt lag inte ha en revisor. Däremot är det klokt att inte ha det om du vill att ditt bolag ska växa från start, eftersom revisorn kan vara en viktig rådgivare till dig.

Ta ut lön från aktiebolag

Du bestämmer själv hur mycket du vill och kan ta ut i lön. Eftersom din lön är sjukpenninggrundande hos Försäkringskassan, är det god idé att försöka ta ut marknadsmässig lön så fort som möjligt. Denna räknas nämligen på din lön, inte på den vinst som aktiebolaget gör.